Checklista match 9 mot 9

Praktiska tips 9 mot 9

Då man börjar spela 9 mot 9 blir avstånden mellan spelarna större, man har fler med- och motspelare att förhålla oss till och rollerna på planen blir en aning mer specifika. Vi måste fortsätta tänka på att förbereda den individuella spelaren på olika framtida roller, respektive spelsystem. Inte heller på 9 mot 9 är sifferkombinationen det viktigaste men för att naturligt fortsätta den individuella utvecklingen enligt modellen på 7 mot 7 kan 4-3-1 alternativt 4-1:2-1 vara bra utgångspositioner.

Vid igångsättning från egen målvakt breddar mittbackar och defensiv mittfältare är spelbar som första alternativ för utrullning/kortare passning med fötterna med ytterbackarna högre upp i planen nära sidlinjen. Genom att spela med bredd mellan mittbackar blir målvakten en naturlig del i speluppbyggnad och för att vända spelet på. Vi vill skapa en mittfältstriangel med en defensiv och två offensiva mittfältare för att ge möjlighet att få med ytterbackar högre upp i plan i anfallsspelet. Forward skall också vara en del i speluppbyggnaden för att skapa möjlighet till att få med många spelare i anfallsspelet och därmed öka möjligheten att skapa målchanser.

På 9 mot 9 ökar betydelsen av spelavstånd och spelbarhet samt spelbredd och speldjup varför instruktionspunkterna blir än viktigare. Spela på rättvänd/halvt rättvänd spelare samt passa på/ta emot boll med bortre fot är ytterligare detaljer vi skall föra in som instruktionspunkter. Det blir också viktigare med individens insats för att laget skall kunna utföra matchen på ett bra sätt varför att ”ta jobbet” blir en viktig del i prestationen.

Nu kan vi även börja fokusera lite mer på försvarsspel, men fortfarande främst på individuellt försvarsspel. Förutom försvarssida och att förhålla sig till bollen i försvarsspelet bör vi även börja instruera press, understöd samt avstånd till anfallsspelare beroende var bollen befinner sig.