Denna checklista är avsedd för 7 mot 7-lag och äldre.
Instruktion/riktlinje 1: Inga kon- till konövningar.
Syfte: Syftet är att träna speluppfattningen.
Beskrivning: Undvik övningar där spelarna inte behöver tänka. Använd övningar där spelarna måste ta egna beslut, dels med boll men även utan boll, baserat på hur motståndarna agerar.
Dålig övning: Bollen passas i ett av tränaren förutbestämt mönster och eventuella försvarare kan ”spela mot övningen” eftersom de vet hur anfallarna kommer agera utifrån tränarens instruktioner.
Bra övning: Både bollhållande lag och försvarande lag tvingas till ständigt beslutsfattande utifrån hur motståndarna agerar.
Kontrollfråga: Hade spelarna i varje moment under träningen fria val eller var det någon gång förutbestämt av tränaren vad spelaren skulle göra med bollen?
Instruktion/riktlinje 2: Fortsätt spelet.
Syfte: Syftet är att inte tappa tempo på träning.
Beskrivning: Om bollen bara är lite över linjen så fortsätt spelet. Låt bollen gå över till andra laget endast om bollen rullar iväg från spelplanen. På det är här viset får vi mer flyt, bättre tempo och fler bolltouch på träning.
Instruktion/riktlinje 3: Inga inkast på träning.
Syfte: Syftet är att rulla boll så mycket som möjligt.
Beskrivning: Lägg ner bollen och sätt igång spelet efter backen så snabbt som möjligt. Ta istället 20 minuter på en träning och träna in ett par inkastvarianter. T.ex en spelare som möter och en annan som löper i djupet in i luckan som uppstod av den mötande spelaren.
Instruktion/riktlinje 4: Inga hörnor på träning.
Syfte: Syftet är att optimera speluppbyggnadsträningen.
Beskrivning: Hörnor tar bara onödig tid, ibland så länge som en minut innan alla samlat ihop sig för en spark som ofta inte resulterar i något annat än en förlupen boll. Låt alltid bollhållande lags målvakt istället så snabbt som möjligt sätta igång spelet. På detta vis får vi också mer träning att bygga upp spelet bakifrån samtidigt som försvarande lag inte tjänar något på att spela bollen över kortlinjen. Avsätt en extraträning och träna hörnor så är hörnträningen avklarad för hela året.
Instruktion/riktlinje 5: Inga frisparkar.
Syfte: Syftet är att inte tappa tempo och skapa ödmjukare spelare.
Beskrivning: Blås inte av för frispark vid minsta regelöverträdelse på träning. Dels så tappar spelet tempo men risken är också att vi skapar spelare som söker och utnyttjar frisparkar. Låt spelet fortsätta och uppmuntra istället de spelare som var inblandade i incidenten att hjälpa varandra upp och high-5:a eller ta i hand. Att ta bort frisparkar på träning förbereder spelarna på att lättare hantera konflikter i matchsituationer. Karaktärsdanande!
Instruktion/riktlinje 6: Inga köer.
Syfte: Syftet är träningen ska vara rolig.
Beskrivning: Det ska aldrig vara en kö av spelare på träning. Har ni köbildning på träning är det fel övning. En övning utan köer är roligare och mer motiverande för spelarna, de lär sig mer. När alla spelare är aktiva i något moment blir också risken för ”stök och bök” på träningen mindre, de har inte tid att tänka på bus när de hela tiden är aktiva.
Instruktion/riktlinje 7: Använd riktningsbestämda övningar.
Syfte: Syftet är spelarna ska förstå anfall och försvar.
Beskrivning: Försök använda övningar som har en riktning för anfall och en annan riktning för försvar. Åt ett håll gör vi poäng och åt ett annat håll förhindrar vi poäng.
Instruktion/riktlinje 8: Värm upp innan plantid.
Syfte: Syftet är att använda plantiden så optimalt som möjligt.
Beskrivning: Det är ont om plantider i Stockholm. Optimera plantiden genom att samlas en kvart innan och klara av uppvärmningen så ni kan starta med bollövningar direkt på plantiden.
Instruktion/riktlinje 9: Träna med boll.
Syfte: Syftet är att skapa fotbollsspelare.
Beskrivning: Vi springer ALDRIG utan boll på värdefull plantid.
Instruktion/riktlinje 10: Driv upp tempot.
Syfte: Syftet är att träna i högt tempo, mer matchlikt.
Beskrivning: Är det för lågt tempo i övningen. ÄNDRA. En övning som ser bra ut går troligtvis för långsamt. Få upp felprocenten så det blir matchlikt. Dela upp övningstiden i flera kortare perioder med en minuts vila emellan istället för en enda lång övningsperiod, ändra antalet spelare, minska spelytan, lägg till poängräkning, begränsa antalet tillslag eller byt övning om det krävs.
Instruktion/riktlinje 11: Säkerställ många bolltouch.
Syfte: Syftet är att spelarna på varje träning ska få många bolltouch.
Beskrivning: Bollkänsla är en färskvara. Fullplansövningar ger få bolltouch per spelare. Kompensera med små övningar med många touch.
Instruktion/riktlinje 12: Träna anfall och försvar i samma övning.
Syfte: Syftet är att hålla uppe spelarnas motivation.
Beskrivning: Träna både anfall (bollhållande) och försvar (icke bollhållande) i samma övning. Att bara fokusera på det ena är omotiverande för det sparrande laget. Det leder till att de slackar och då tillåts även det andra laget att slacka och slarva eftersom det krävs mindre för att lyckas. Använd motivationshöjare till försvarande lag, t.ex. lyckas de erövra boll och slå fem pass inom laget får de 1p.
Instruktion/riktlinje 13: Beröm och förstärk!
Syfte: Syftet är att locka fram positiva beteenden.
Beskrivning: Beröm och förstärk positiva färdigheter och beteenden oavsett övning och tema. T.ex mottagning bakre fot, samarbete i press, ökat bolltempo med få tillslag, halvt rättvänd, så ofta som möjligt vänd mot spelet/planen, fältherre, tidiga beslut, gå ifrån lika ofta som gå emot, maxlöpningar, styrande press, avslut på ett, bollen på backen, täck bollen, inga sulor, triggers, kommunikation, inte sätta en lagkamrat i problem, spela bollen bort från den yta den kom ifrån, blomma ut/blomma in, försvarssida o.s.v.
Instruktion/riktlinje 14: Korta genomgångar.
Syfte: Syftet är att behålla spelarnas fokus.
Beskrivning: Aldrig mer än tre instruktionspunkter inför match. Det ni inte tränat på kommer inte gå att instruera fram på match. En lång och detaljerad genomgång ger ointresserade spelare som glömt stora delar av genomgången när matchen startar. Genomgången ska vara kort och energifylld med repetition och förstärkning av det ni tränat på under veckan. Tips: Prata med varje lagdel för sig.
Instruktion/riktlinj 15: Nolltolerans.
Syfte: Syftet är att Enskede-lag alltid ska uppträda schysst.
Beskrivning: Från Föreningscertifikatet som Enskede IK skrivit på: ”Inom Stockholmsfotbollen har vi nolltolerans mot svordomar, könsord och andra kränkande ord. Samma gäller för hot mot medspelare, motspelare, domare och publik. Regelboken ska följas strikt och avvikelser bestraffas med grov utvisning.” Det är extra dåligt när ledare klagar på domarna. Klagar ledarna legitimerar det för spelarna att också klaga.
Instruktion/riktlinje 16: Ät direkt efter träning.
Syfte: Syftet är ta hand om kroppen.
Beskrivning: Återhämtningsmålet ska ätas med fotbollsskorna på innan dusch och stretch. Precis efter träning tar kroppen snabbt upp ny energi. Detta är energi som spelaren har nytta av om det är träning nästa dag men även för att orka åka hem och plugga samma kväll. Det sägs t.o.m. att återhämtningsmålet är viktigt för att orka äta middag senare på kvällen. En annan orsak till återhämtningsmålet är att spelarens immunförsvar är försvagat efter hårda träningar, så om spelaren väntar med att äta och istället stretchar och duschar och sen kanske t.o.m. åker hem, är risken större för onödiga förkylningar och infektioner.