14-15 år

14-åringar spelar fortsatt 9 mot 9. I F/P15 är det dags för 11 mot 11, fullstor plan och nu händer det grejer. Spelare som inte gjorde mycket väsen av sig för ett par år sedan kan nu rusa igenom hela ålderskullen och tillhöra de bästa på bara ett halvår. I den här perioden börjar vi skörda frukterna av att ha varit inkluderande i tidigare år. Föräldrar fortsätter att gå in som tränare och lagledning och matchning sker på olika nivåer men förutom ett gemensamt matchlag i åldersgruppen företrädesvis ihop med den egna träningsgruppen. I slutet av perioden påbörjas för pojkarna bygget av en trupp till ett förstalag, ett skugglag och om spelarunderlag finns även ett framtidslag. Flickorna går upp i juniorverksamheten året de fyller 15, pojkar 16.

Ungdomarnas spel. Enskede IK:s målsättning är att årskullarna från 14 år och uppåt ska representeras av minst sex matchlag i seriespel på pojksidan och två på flicksidan. Lagen matchas så att Enskede IK kan erbjuda bra och spännande matcher med varierande svårighetsgrad. Vi använder oss av en grupplänkmodell där lagen företrädesvis matchas på en för åldersgruppen genomsnittlig nivå, men där vi genom samarbete mellan träningsgrupperna kan erbjuda matchspel och träning med större utmaningar.
Mot slutet av perioden skall spelarna känna efter hur mycket de vill satsa under gymnasieåren. Spel på högsta juniornivå för en satsning mot Enskede IK:s seniorlag kräver en stor insats i tid och engagemang, medan ett spel som siktar mot utvecklingslaget i den lokala seniorfotbollen Enskede SK kräver något mindre insats. Vår ambition är att Enskede SK skall vara en språngbräda för senare spel i Enskede IK:s representationslag.

Riktlinjer. Stora trupper är en förutsättning för en fungerande idrottssatsning. Första prioritet är därför att behålla kvar intresset i en bred trupp där spelarna i lugn och ro får utvecklas i sin egen takt. Det är viktigt att inte ”skrämma bort” spelare som inte vill hårdsatsa för stunden. Intresset kan växla från månad till månad. Spelarna måste känna trygghet och se möjligheterna att hitta sin nivå. Puberteten i sig innebär en väldig omställning och kommer ungefär samtidigt som skolan också börjar bli mer krävande. Då kan det vara skönt att slippa känna sig tvingad att hårdsatsa på fotboll i vintermörkret.
Seriespelets olika nivåer ökar kraven på ledarnas förmåga att förklara. Det är fortsatt viktigt att fokusera på prestation – att vinna matcher är underordnat. De seriespelande lagen skall betraktas som utbildningsmiljöer och inte som ”förstalag” och ”andralag”. I ungdomsåren handlar det mesta av fotbollsförmågan om fysisk mognad och i tonåren är ungdomarna kapabla att förstå det – om de får saken förklarad. I slutändan är det intresse och träningsflit som avgör hur långt man kommer som fotbollsspelare och inte i vilken serie eller vilket lag man spelade i som 14-åring. Till och med 15 års ålder skall alltid den egna åldersgruppen vara prioriterad.

Enskede IK:s ansvar. Ambitionen är att Enskede IK:s fotbollsutbildning ska hålla lika hög kvalitet som Stockholms elitföreningar och ledas av erfarna tränare/ledare. Skillnaderna finns i vår fotbollsfilosofi och vår syn på motivation och utveckling. Vår ambition är att erbjuda en så kvalificerad fotbollsutbildning att även spelare som deltar i distriktslagsverksamhet ser det som naturligt att stanna kvar i klubben.
Tränarna ska ha en långsiktig planering med tydliga målsättningar. Belöningar i form av läger och resor hjälper ungdomarna att se framåt. Förutsättningen för läger och resor är att föräldragruppen organiserar dessa. Klubben har inga gemensamma resurser för sådant.
Det är nu idrotten som en positiv kraft blir extra betydelsefull. Enskede IK:s ambition är att vara mer än bara en fotbollsklubb. Vi vill ge ungdomarna styrka och stolthet att vara föredömen. Det skall vara betydligt tuffare och roligare att vara en Enskede IK spelare än att inte vara det!
På Enskede Summer Camp, sommarfotbollsskolan, under några sommarveckor får varje år några av våra ungdomsspelare pröva på att vara ledare. Det blir samtidigt tillfälle att vara förebilder och att samla på sig viktiga erfarenheter.