6-7 år

Barnens lek. Under de första åren i ENSKEDE IK ligger betoningen på en lekfull allsidig träning. Lek – men med tydlig struktur i träningen. Lekfullhet betyder att man tar barnens fotbollsglädje på allvar. Samtidigt som vi har skoj övar vi barnen på att träna, att lyssna och att se sig själva som fotbollsspelare och som lagkamrater. Förutom smålagsspel består träningen av kroppsmotoriska övningar som främjar allmän känsla, timing och bollglädje snarare än specialiserade övningar för fotbollsspel. I åldrarna 6 och 7 år deltar träningsgrupperna i interncuperna GATT 2 Play och Höstfemman Cup. Det är riktiga matcher men ingen slutsegrare utses.

Riktlinjer. De första åren är alltid fulla av entusiasm. Viktigt är att gå försiktigt fram, ibland gäller det att bromsa snarare än gasa. Matcherna är det roligaste och väcker suget efter mer, men under de första åren skall man matcha försiktigt. Barnen skall fortfarande vara hungriga på fotboll när de långt senare skall börja lära sig spela fotboll på ”riktigt”. Vi vill däremot uppmuntra spontanfotboll i alla dess former. I matchspel skall alla vara med.

Enskede IK:s ansvar. De första åren i Enskede IK handlar om att forma åldersgruppens grundläggande struktur. Vi vill ha massor av flickor och pojkar in i verksamheten. Nyckeln till en bra verksamhet ligger i ledarrekrytering. Ledarrekrytering blir därför det primära målet för klubben under de första åren. Vi vill ha fler kvinnor bland ledarna. Det finns inget roligare än att vara fotbollstränare. Man lär sig fort. På våren hjälps intresserade föräldratränare igång med verksamheten av erfarna ledare och ”spelarutbildare”. Efter hand tar föräldrarna sedan över ansvaret för gruppen. Enskede IK ser sedan till att följa upp verksamheten och hjälpa till med träningsupplägg och organisation. Det behövs ett par föräldrar som tar huvudansvaret och sedan skall det finnas många tränarassistenter som kan rycka in vid behov. Allt är okomplicerat och roligt. Man behöver inte vara fotbollsexpert (däremot känner man sig som en efter ett tag).